-20%

Mannavital Red Yeast Rice Platinium V-caps 60

CNK:3379468 APB categorie: Dieet - Nutritie - Voeding
Dit artikel is niet meer beschikbaar.
Beschrijving

wetenschappelijk onderbouwd én veilig cholesterolverlagend voedingssupplement

Een te hoog cholesterolgehalte is één van de risicofactoren die bijdragen tot het ontstaan van hart- en vaatziekten. Met RED YEAST RICE PLATINUM + Co-enzym Q10 van Mannavital bestaat een veilig voedingssupplement op basis van biologische gefermenteerde rode rijst (rode gistrijst) dat op een natuurlijke manier het cholesterolgehalte helpt te verlagen en dat voor velen een alternatief kan vormen voor cholesterolverlagende medicijnen. De toevoeging van co-enzym Q10 aan dit product zorgt voor een absolute meerwaarde: co-enzym Q10 draagt niet alleen bij tot de totaal veilige toepassing van gefermenteerde rode rijst, dit sterke antioxidans helpt mee het proces van atherosclerose af te remmen en kan eveneens (pre)hypertensie tegengaan.

Belangrijkste indicaties van RED YEAST RICE PLATINUM + Co-enzym Q10:

1. HYPERCHOLESTEROLEMIE (VERHOOGD CHOLESTEROLGEHALTE):

tal van gerandomiseerde, dubbel blind placebogecontroleerde studies bewijzen het cholesterolverlagende effect van gefermenteerde rode rijst. De twee belangrijkste studies, erkend door het zeer kritische European Food Safety Authority (EFSA), zijn die van Heber et al(1) en Lin et al(2). In eerstgenoemde studie leidde de dagelijkse toediening van gefermenteerde rode rijst met 7,5 mg monacoline K na 12 weken tot een gemiddelde afname van LDL-cholesterol met 22 % (40 mg/dl of 1 mmol/l) en van totaal cholesterol met 16 % (39 mg/dl of 1 mmol/l)) in vergelijking met placebo. Er waren geen negatieve veranderingen in de leverfunctie- en nierfunctieparameters. In de tweede studie leidde de dagelijkse toediening van gefermenteerde rode rijst met 11,4 mg monacoline K zonder nevenwerkingen na 8 weken tot een afname van het LDL-cholesterol met 26,3 % en van het totaal cholesterolgehalte met 20,4 %.

2. STATINE-INTOLERANTIE (NIET OF SLECHT VERDAGEN VAN CHOLESTEROLVERLAGENDE STATINES):

cholesterolverlagende statines danken hun werking aan het feit dat ze in de lever het enzym HMG-Co A reductase, een sleutelenzym in de cholesterolsynthese, sterk afremmen. Helaas wordt hierdoor ook de lichaamseigen productie afgeremd van co-enzym Q10 en van 7-deoxycholesterol (waaruit in de huid onder invloed van de zon vitamine D3 wordt gemaakt). Deze zaken verklaren waarom statines heel wat potentiële nevenwerkingen kunnen hebben. Sommige mensen moeten zelfs de inname van statines staken, vaak omwille van ernstige spierontstekingen. Bij deze mensen kan gefermenteerde rode rijst een veilig alternatief zijn. In een dubbel blind placebogecontroleerde studie op 62 mensen die de inname van statines door sperpijnen dienden te stoppen, kreeg de helft dagelijks gefermenteerde rode rijst met 3,6 mg monacoline K(3). Dat leidde na 12 weken tot een gemiddelde afname van LDL-cholesterol met 21 % (43 mg/dl of 1,1 mmol/l). Er waren geen meldingen van spierpijn, er was geen toename van het spierenzym CPK (creatinefosfokinase), noch van leverenzymen of bloeddruk. In de placebogroep was er geen afname van het cholesterolgehalte. In een andere studie, waarbij statines werden gestaakt door spierpijn (68 %), spijsverteringslast (16 %) of stijging van het leverenzym ALA of alanine aminotransferase (8%), leidde de dagelijkse toediening van 1,2 g gefermenteerde rode rijst tot een gemiddelde daling van het LDL-cholesterolgehalte met 21 % en van het totaal cholesterolgehalte met 15 %, dit opnieuw zonder nevenwerkingen(4). Vermits aan R****ED YEAST RICE PLATINUM extra Co-enzym Q10 toegevoegd is, moet van dit preparaat met gefermenteerde rode rijst (dat op een milde manier het enzym HMG-Co A reductase afremt), zeker geen spierpijn gevreesd worden.

3. PREVENTIE VAN EN AFREMMEN VAN ATHEROSCLEROSE (SLAGADERVERKALKING):

niet alleen wordt met gefermenteerde rode rijst het cholesterolgehalte verlaagd, een grote meta-analyse van gerandomiseerde, dubbel blind placebogecontroleerde studies toont ook aan dat gefermenteerde rode rijst het "goede" HDL-cholesterolgehalte mild verhoogt (gemiddeld met 5,8 mg/dl of 0,15 mmol/l),alsook de triglyceriden verlaagt (met 36,3 mg/dl of 0,41 mmol/l)(5). Reken daarbij dat van co-enzym eveneens aangetoond is via een meta-analyse dat het de endotheliale dysfunctie (slechte conditie) van de vaatwand vermindert(6) en de oxidatieve stress ter hoogte van het hart vermindert(7), mag van het totaalproduct RED YEAST RICE PLATINUM + Co-enzym Q10 zeker geclaimd worden dat het atherosclerose helpt afremmen.

4. PRE(HYPERTENSIE):

bij mensen met een verhoogd cholesterolgehalte die ook beginnende of milde hypertensie vertonen kan RED YEAST RICE PLATINUM + Co-enzym Q10 hulp bieden op beide vlakken. Een meta-analyse(8) van 12 klinische studies met 362 patiënten met bewezen hypertensie, toonde aan dat co-enzym Q10 de systolische bloeddruk (SBD) tot 17 mm en de diastolische bloeddruk (DBD) tot 10 mm kwikdruk kan doen dalen. De Cochrane Database Systematic Review(9) dat 3 gerandomizeerde, dubbel blind placebo gecontroleerde studies selecteerde met 96 patiënten met essentiële hypertensie (SBD > 140 mm Hg, DBD > 90 mm Hg), concludeerde dat co-enzym Q10 gemiddeld zorgt voor een afname van de SBD met 11 mm - en van de DBD met 7 mm kwikdruk.

Referenties:

  1. Heber D, Yip I, Ashley JM, Elashoff DA, Elashoff RM and Go VL, 1999. Cholesterol-lowering effects of a proprietary Chinese red-yeast-rice dietary supplement. American Journal of Clinical Nutrition, 69, 231-236

  2. Lin CC, Li TC and Lai MM, 2005. Efficacy and safety of Monascus purpureus Went rice in subjects with hyperlipidemia. European Journal of Endocrinology, 153, 679-686.

  3. Becker DJ, Gordon RY, Halbert SC, French B, Morris PB, Rader DJ. Red yeast rice for dyslipidemia in statin-intolerant patients: a randomized trial. Ann Intern Med. 2009 Jun 16;150(12):830-9, W147-9.

  4. Venero CV, Venero JV, Wortham DC, Thompson PD. Lipid-lowering efficacy of red yeast rice in a population intolerant to statins. Am J Cardiol. 2010 Mar 1;105(5):664-6

  5. Liu J, Zhang J, Shi Y, Grimsgaard S, Alraek T, Fønnebø V. Chinese red yeast rice (Monascus purpureus) for primary hyperlipidemia: a meta-analysis of randomized controlled trials. Chin Med. 2006 Nov 23;1:4

  6. Linggen Gao et al. Effects of coenzyme Q10 on vascular endothelial function in humans: A meta-analysis of randomized controlled trials

  7. Lee et al. Coenzyme Q10 supplementation reduces oxidative stress and increase antioxidant enzyme activity in patients with coronary artery disease. Applied nutritional investigation 2011 (1-6)

  8. Rosenfeldt FL, Haas SJ, Krum H, Hadj A, Ng K, Leong JY, Watts GF: Coenzyme Q10 in the treatment of hypertension: a meta-analysis of the clinical trials. J Hum Hypertension 2007 Apr;21(4):297-306

  9. Ho MJ, Bellusci A, Wright JM. Blood pressure lowering efficacy of coenzyme Q10 for primary hypertension. Cochrane Database Systematic Review. 2009 Oct 7;(4):CD007435

Breedte Hoogte Diepte
60 mm 55 mm 85 mm
Gebruik

2 maal daags een capsule

Ingrediënten

Actieve ingrediënten per vegetarische capsule:

  • 333 mg Biologische Gefermenteerde Rode Rijst (Monascus purpureus), gestandaardiseerd op 1,5 % monacoline K
  • 50 mg co-enzym Q10 (Ubiquinone)
Eigenschappen
  1. Glutenvrij niet-gecertificeerd

  2. Zonder suikertoevoeging

  3. Lactosevrij

  4. Vegan